Marathonschema – trainen van je hartslag

Trainen op hartslag. Dat is voor veel mensen niet de normaalste gang van zaken. Veel hardlopers trainen namelijk op tempo en zijn totaal onbekend met een marathonschema hartslag. This is Running traint al jaren op hartslag. Zij werken met groepen naar marathons toe. Dat doen zij met een marathonschema hartslag van Sportrusten. Dit schema gaat uit van gerichte kilometers maken, een goede balans tussen trainen en rust, van een gevarieerd schema en van het trainen op hartslag.

Het trainen op hartslag is voor veel hardlopers wennen. Want de focus ligt bij je hartslag en niet bij je tempo en je tijden. Dat is een andere manier van trainen en dat is een andere manier van mindset. Als je gaat lopen ben je (zeker in het begin) veelal op je horloge aan het kijken. Dit omdat je hartslag heel nauw samen valt met het tempo wat je loopt. Dit houdt in dat wanneer je maar even van tempo verandert dat je hartslag kan stijgen of dalen. En dat is in het begin best wel even vreemd. Want je wilt namelijk heel steady rondom je persoonlijke hartslag lopen. Alle kilometers lang.

Voordat je gaat starten met het marathonschema hartslag doe je een test. Uit deze zogenaamde maximaal test komt je omslagpunt. Op basis van je omslagpunt en je 10 km tijd wordt je persoonlijke marathonhartslag bepaald. En met deze hartslag ga je heel intensief en het hele schema lang mee trainen. Dat is de hartslag waar je optimaal op je vetten en suikers loopt. Zo dat je gedurende de hele halve of hele marathon altijd onder de gevarenzone blijft. Maar uiteindelijk wel op je maximale een marathon mee uit loopt.

Kan iedereen met dit marathonschema hartslag trainen? This is Running bewijst al jaren dat dit mogelijk is. Zij hebben de afgelopen jaren veel lopers begeleidt in aanloop naar de marathon. Van snelle hardlopers tot aan de wat langzamere en minder ervaren hardlopers. Maar elke hardloper is over de finish gekomen. En sommigen lopers zelfs met een PR. Wel is het van belang dat elke loper voordat hij met dit marathonschema hartslag gaat trainen voldoet aan een paar eisen. Dit om ervoor te zorgen dat hij/zij binnen het tijdslimiet finisht.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *